DİŞ TELİ NASIL TAKILIR?

DİŞ TELİ NASIL TAKILIR?

Bu bölümde anlatılan ‘diş teli’ dişlerin üzerine yapıştırılan metal ya da seramik braketlerle yapılan tedaviler hakkındadır. Bu uygulanabilecek yöntemlerden biri olup, ortodonti uzmanının tercihine göre değişilik gösterebilmektedir.

Diş Teli Takılırken Acı Duyacak mıyım?

Diş hekimi koltuğuna oturan her hasta için en büyük endişe ‘Acaba acı duyacak mıyım?’ dır.

Tel tedavisi görmeye karar veren hastalarımızın da daha koltuğa oturmadan merak ettikleri konulardan birisi budur. En baştan söyleyelim. Diş teli takılırken herhangi bir ağrı ya da acı duymazsınız. İşin çok ilginç yanı işlem sırasında yaptığımız işin stresini atan hastalarımızdan bir çoğunun uykusu bile gelmektedir.

 

Tellerin takılması ne kadar sürmektedir?

Diş tellerinin takılma süresi uygulanan yönteme göre değişmektedir. Dişlerin üzerine ortodonti uzmanı tarafından tek tek yapıştırılan direk yöntem ile eğer herşey tek seansta yapılacaksa 1.5 saat civarında sürmektedir. Bazan tek çene ile başlanmakta, bazan azı dişleri daha sonra yapıştırılmaktadır.

Benim gelmeden yapmam gereken birşey var mı?

Teller yapıştırılmadan önce dişlerinizin yüzeyi çok temiz olmalı. O gün temizleme işlemine biraz daha uzun süre ayırabilirsiniz.

Teller diş yüzeyine nasıl tutturuluyor?

Diş dizinize ideal formunu verecek telleri diş yüzeyinde tutan braket adı verilen ufak parçalar vardır. Metal, seramik ya da safir olabilen bu ufak parçalar diş yüzeyine tek tek yapıştırılır.

Bunun için dişlerinizin yüzeyi her türlü eklentiden arındırılmış olmalıdır. Bunun yanında tükürük de bu parçaların yapışmasına engel olmaktadır. Bunun önüne geçmek için yanak retraktörü ile dudak ve yanakların dişlere teması kesilir. Aynı zamanda ortodonti uzmanı için daha elverişli bir görüş açısı sağlanmış olur.

Dişleriniz hafifçe kurutulduktan sonra braketlerin diş yüzeyine tutunmasını kolaylaştırmak için diş yüzeyine bir madde sürülür ve 20-30 sn beklenir. Dişler çok iyi bir şekilde yıkanır ve kurutulur. Bu aşamadan sonra en ufak tükürük yapıştırma işleminin başarısız olamasına neden olacaktır. Dilinizi ve dudaklarınızı mümkün olduğunca oynatmamaya özen göstermelisiniz.

Arkasından, yapıştırma işlemini etkinleştirecek başka bir madde yüzeye sürülerek yapıştırma işleminin ön hazırlığı tamamlanmış olur. Yapıştırıcı, braketin arka yüzeyine sürülür ve braketler dişlerin dış yüzeylerine yerleştirilir. Bu pozisyonlama işlemi oldukça hassasiyet gerektirmektedir ve bu işin en can alıcı kısmıdır. Dişlerin tel tedavisi neticesinde nasıl bir konum alacağı buna bağlıdır. Yapıştırıcı fazlalıkları temizlenir ve ışın cihazı ile donması sağlanır.

Azı dişlerine de aynı yöntem ile braket benzeri tüpler yapıştırılabilirken, yüzük şeklinde bantlar da yerleştirilebilir. Bantlar kullanılacaksa 3-4 gün önceden azı dişlerinin arasına ufak lastikler yerleştirilir. Bu işleme separasyon denir. Separasyon işlemini takip eden günde dişlerde bir miktar ağrı görülür. Daha çok çiğneme esnasında ortaya çıkan bu ağrı 24-36 saat sonra kaybolur. Bu lastikler yardımı ile dişler arasındaki kontak noktaları bir miktar aralanır, bantlar dişlere kolayca yerleştirilir. Dikkat edilmesi gereken konu, lastikler yerleştirildikten sonra arka dişlerin temizliğine ayrı bir özen gösterilmesidir. Bu şekilde gıda artıklarının buralarda birikmesi engellenmiş olur.

Doktorunuz doğru boyuttaki bandı bulduktan sonra bandın iç kısmına yapıştırıcı sürer. Plastik bir çubuk ve sizin ısırma kuvvetinizden de faydalanarak bantları ideal konumda dişlere yerleştirir. Işın cihazı ile yapıştırıcının donması sağlanır.

Yapıştırma işlemi bittikten sonra teller braketlere ufak lastikler yardımı ile tutturulur. Bu lastikler metal braket kullanılıyorsa, gri renk seçildiğinde metalle uyumlu olacağından belli olmazlar. Estetik braketlerde de şeffaf seçiminde aynı durum söz konusudur.

Diş teli takılan hastalarımızın bazıları için en zevkli konu lastik renginin seçimidir. Renkli lastikler istendiği taktirde renk skalasındaki her renk lastik rengi seçilebilir. Teller değiştikçe lastikler de değişecektir. Birden fazla renk lastik kullanma imkanı olacaktır.
Kendinden kapaklı braketler kullanıldığı taktirde lastik kullanılmamaktadır.

Yukarıda diş teli nasıl takılır sorusuna verilen cevap, direk yapıştırma yöntemini anlatmakta olup, diğer bir yöntem indirek yapıştırma metodudur. Bu teknikte hastadan ölçü alınır ve hastanın diş dizisinin alçı modeli elde edilir. Braketler, laboratuarda bu alçı model üzerinde en ideal pozisyonda konumlandırılır. Dizilen braketleri ağıza taşımak için özel taşıyıcı hazırlanır. Yukarıda anlatıldığı gibi dişler, braketlerin yapıştırma aşamasına kadar aynı şekilde hazırlanır. Braketler tek tek yapıştırılmayıp taşıyıcı içindeki bütün braketlere yapıştırıcı sürülüp ışın cihazı ile sertleştirilir. Braketlerin kenarlarında kalan artıklar dönen el aleti ile temizlenir. Bundan sonraki işlemler direk yapıştırma yöntemi ile aynıdır.

Questıons from you

guest
22 Soru
Inline Feedbacks
View all comments
Yağmur Tiryaki
Yağmur Tiryaki

Üst çenemde ön dişlerimde bozukluk var tel işlemi ağrılı ve acılı olur diyorlar?

Dr. Ibrahim Cem Ozkurt
Dr. Ibrahim Cem Ozkurt

Merhaba, tel tedavilerinde ağrı sadece en başta olur.

Sevim
Sevim

Hocam dış teli mi plak mi önerirsiniz dişlerim baya bozuk ve çenem dar olduğu için diş çekimi yaptırdım.

Dr. Ibrahim Cem Ozkurt
Dr. Ibrahim Cem Ozkurt
Cevap  Sevim

Merhaba, muayene etmeden yorum yapmam maalesef imkansız. Günümüzde teller ile yapılan tedavilerin nedeyse tamamı plaklar ile yapılabilmektedir.

Gülfidan BULUT
Gülfidan BULUT

Benim dişlerimde öyle çok büyük yamukluk yok ama köpek dişim üst kısımda çıktı ve yerine oturmuyor alt ve üste takılıcak diş teli fiyatı nedir ortalama acaba ?

Dr. Ibrahim Cem Ozkurt
Dr. Ibrahim Cem Ozkurt

Merhaba, email adresinize güncel maliyetler hakkında bilgi gönderilmiştir.

Barış karagöz
Barış karagöz

Hocam dişlerimde şekil bozukluğu var biri kısa biri uzun sadece fiyat bilgisi alabilirmiyim çift çene diş teli için

Dr. Ibrahim Cem Ozkurt
Dr. Ibrahim Cem Ozkurt

Merhaba, email olarak gönderiyoruz.

Barış karagöz
Barış karagöz

Hocam dişlerimde şekil bozukluğu var biri kısa biri uzun sadece fiyat bilgisi alabilirmiyim çift çene diş teli için

Dr. Ibrahim Cem Ozkurt
Dr. Ibrahim Cem Ozkurt

Çift çene diş teli fiyat bilgisini email adresinize gönderiyoruz.

Müslimetopak
Müslimetopak

merhaba hocam üst damağımda iki tane dişimi çektirmek zorunda kaldım iki yıldan önce de implant yaptırma şansım yok kemiklerim kayar mı acaba , ya da implanttan önce kemiklerinin kayma olasılığına karşı diş teli taktırmali miyim

Dr. Ibrahim Cem Ozkurt
Dr. Ibrahim Cem Ozkurt

Diş teli dişlerin kaymasına engel olur fakat kemikte oluşabilecek erimeyi durduramaz.

Merve korkmazoğlu
Merve korkmazoğlu

Meraba hocam dişlerim carpasik dis teli taktırmak istiyorum fiyat ne kadar olur acaba 

Dr. Ibrahim Cem Ozkurt
Dr. Ibrahim Cem Ozkurt

Merhaba, Merve hanım. Diş teli fiyatları ile ilgili bilgiyi email adresinize gönderiyoruz.

habibullahrasvuly
habibullahrasvuly

Merhaba kolay gelsin benim alt 4 dişim yok biraz yamuk buna tel taktırma fiyat öğrenebilir miyim

Dr. Ibrahim Cem Ozkurt
Dr. Ibrahim Cem Ozkurt

Merhaba, fiyat bilgisini paylaştık.

ZennurBaskan 
ZennurBaskan 

Üst çene ön dişler de yamukluk var acaba fiyat ne kadar. Alt çene de sorun yok. Teşekkürler hocam 

Dr. Ibrahim Cem Ozkurt
Dr. Ibrahim Cem Ozkurt

Merhaba, maliyetler hakkında bilgiyi email olarak gönderiyoruz. Yalnız, sadece tek çeneye tel tedavisi alt üst diş kapanışının uygun olduğu çok nadir durumlarda uygulanabilir.

Gül
Gül

Diş teli takılmadan önce kan tahlilleri falan alınıyor mu

Barış
Barış

Benim üst çeneme tek diş teli takıldı ama üst çenenin en arka kısımdaki sağ arka 2 sol arka 2 dişe tel takılmadı sadece braket takıldı nedeni nedir