ÇOCUKLARDA DİŞ FIRÇALAMA YAŞI VE EĞİTİMİ

ÇOCUKLARDA DİŞ FIRÇALAMA YAŞI VE EĞİTİMİ

Küçük yaşta çocuğu olanlar için her zaman merak konusudur: ‘Acaba çocuğum dişlerini kendi başına ne zaman fırçalamaya başlayabilir?’ 

Küçük yaş çocukları diş fırçalarını tam istendiği gibi kontrol edemezler. Bundan dolayı belli bir olgunluğa ulaşana kadar diş temizlikleri ebeveynleri tarafından yapılmalıdır. Bazen veliler 3 yaşında hatta 2 yaşında çocuklarının çok güzel dişlerini fırçaladığını ifade etmektedirler. Bu durumda velilere her zaman tavsiyem, çocuğunuzun dişlerini ne kadar iyi fırçaladığını düşünseniz de, o fırçaladıktan sonra mutlaka arkasından dişlerini bir de siz fırçalayın şeklindendir.

Peki ne zamana kadar? Diş fırçalama yaşı var mıdır?

Bunun yaş olarak net bir zamanı yoktur. Her çocuğun kas-motor becerilerini geliştirdiği dönem farklı farklıdır. Yaşdan ziyade çocuğumuzun kazandığı el becerisine bakmak bize yol gösterici olmaktadır. Bunun göstergesi olabilecek el becerileri arasında;

  • çocuğumuzun el yazısı ile yazı yazmaya başladıkları zaman, 
  • boyama kitabındaki resimleri dışına hiç taşırmadan düzgün bir şekilde boyadıkları zaman, 
  • pişmiş etleri bıçak yardımı ile kesip yiyebildikleri zaman
  • ayakkabılarını kendi başlarına bağlayabildikleri zaman

sayılabilir. Kişisel favorim; ayakkabı bağcıklarını kendi başına bağlayabildiği zamandır.

Diş fırçalama alışkanlığını küçük yaşta kazandırmak çok önemlidir. Bu iş bir rutine dönüştürülmediği durumda, belli bir yaşa geldikten sonra diş fırçalama konusunda çocuğunuza söz dinletmeniz oldukça zor olacaktır.

Kendi başına dişlerini fırçalayacak yaşa gelmiş çocukların ebeveynlerinden duyduğum bir yakınma, her defasında uyarmadan çocuklarının dişlerini fırçalamadığıdır. Bunun bir nedeni, bu alışkanlığın küçük yaşta kazandırılmaması, diğer ise anne ve babanın kendi dişlerini düzenli olarak fırçalamamasıdır. Bu konuda çocuğumuzun ilk örnek aldığı kişi  biz olmaktayız.

Düzenli diş fırçalamayan çocuklarda, şekerli yiyeceklere düşkünlük ile birlikte, süt dişlerinde çürükler maalesef kaçınılmaz olmaktadır. Süt dişlerinde çürük neticesinde madde kaybı, daha ileri boyutlarda erken süt dişi çekilmesi, diş kavsinin daralmasına yol açmaktadır. Bu durum, daimi dişler için sürecek yeterli yer olmamasına ve çapraşıklığa neden olmaktadır.  Hiç gerek yokken ortodonti ihtiyacı oluşmaktadır. Düzenli bir bakım ile oluşmayacak bir durumken çocuğun diş teli takması gerekebilmektedir.

Unutulmaması gereken çok önemli bir konu yapmadığınız bir şeyi çocuğumuzdan bekleyemeyeceğimizdir.

Dişlerinizi mutlaka düzenli olarak fırçalayın.

Your Questions

guest
0 Soru
Inline Feedbacks
View all comments